tubes

18 maart is in opdracht van de VvE een start gemaakt voor het relinen van de standleidingen in drie blokken met elk 120 woningen Cruquiuslaan en Jan Luykenlaan in Leiden. De galerijflats uit de beginjaren 70 bestaan uit een plint en 8 woonlagen waarbij elke strang voorzien is van twee standleidingen van gietijzer welke weggewerkt zijn in een betonnen leidingkoker. Deze standleidingen zijn inmiddels 40 jaar oud en hebben inmiddels de nodige problemen bezorgt.

Portaal en Hemubo Almere hebben gezocht naar een optimale oplossing welke de minste overlast zal bezorgen aan het woongenot en een acceptabele kostenpost. Hier is een oplossing gevonden bij het tubussysteem die nog in 2012 de bouwtechniek award heeft gekregen van het publiek. Tubus heeft dit Scandinavische systeem in 2009 naar Nederland gehaald en heeft inmiddels vele buisleidingsystemen hiermee hersteld.

Het relinen begint met een camera inspectie en wanneer deze gedaan is kan met het frezen worden gestart. Na het frezen wordt de leiding schoon gespoeld en met de camera gecontroleerd. Wanneer deze goed schoon blijkt te zijn moet de binnenzijde goed drogen. Afhankelijk van de staat van de standleiding is het mogelijk dat er gaten ontstaan deze zullen eerst hersteld moeten worden. Wanneer alles in orde is kan het coaten met een glasweefsel versterkte polyester beginnen. Er zal in meerdere lagen een wanddikte van circa 3 mm opgebouwd worden, waarbij de aansluitingen op de standleiding open blijven.

 Behalve dat de bewoner twee dagen niets kan lozen dus ook geen toilet kan gebruiken ondervindt deze geen enkele overlast van de werkzaamheden, of het moet de geur zijn van de polyester. Gedurende de werkzaamheden krijgt de bewoner de beschikking over een chemisch toilet.

Laat meer berichten zien

Login

W.Brugman - Deutzhof 45 - 1566 CP - Assendelft - 06-24241710 - info@brugmanbouwadvies.nl


Bookmark and Share